expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Łączna liczba wyświetleń

środa, 10 grudnia 2014

TROCHE INNE PRZYGOTOWANIA DO ŚWIĄT - WARSZTATY W KRYTYCE POLITYCZNEJ


Dziś  na stronie  Krytyki Politycznej pojawiły się informacje o festiwalu ŚwiEtycznie.



PROGRAM FESTIWALU ŚwiEtycznie, czyli etycznie o świętach
13 GRUDNIA, SOBOTA
12.00 WARSZTATY z recyklingowego robienia prezentów, ozdób choinkowych i dekoracyjnych
Prowadzenie: Doris Skowrońska
15.00 WEGELUNCH o kuchni wegańskiej z przepisami i degustacją
Prowadzenie: Daniel Jaroć (Avocado)
16.00 WARSZTATY o żywności ekologicznej, mieleniu ziarna i pieczeniu chleba
Prowadzenie: Małgorzata Meller (Marchewkowa Rewolucja)
17.00 WARSZTATY z wykrajania świątecznych pierników
Prowadzenie: Anna Kumkowska

Tel. 58 304 75 22 w godzinach 13 – 17 

Warsztaty jedzeniowe  prowadzą osoby, które mają dużo do powiedzenia o odżywianiu. No to ja opowiem trochę o tym co robią.

Partnerem festiwalu jest bistro Avocado.  Daniel Jaroć stworzył to miejsce razem z żoną i spędza godziny w avocadowej kuchni. Podczas WEGELUNCHU będzie można poznać jego spojrzenie na żywność wegańską. A więcej o Avocado w majowym poście .

 
www.facebook.com/avocadoveganbistro

Zaraz po wegelunchu warsztaty z Małgorzatą Meller z Marchewkowej Rewolucji. Utkwiła mi w pamięci jako osoba która wie co to topinambur, jak zrobić ciasto bez proszku do pieczenia, galaretkę bez żelatyny.


Małgorzata Meller www.facebook.com/marchewkowarewolucja


Dwie marchewkowe  rozmowy w audycji Kawałek Świata i Herbata.

Małgorzata Meller szuka w pokrzywach ZSRR

Marchewka z rynku jest bardziej   najlepiej słuchać  od 01:40 bo wcześniej jest tylko muzyka

      W opisie festiwalu  na stronie Krytyki jest mowa  o stole zastawiony j e d y n i e etycznym jedzeniem. To takie zero jedynkowe potraktowanie tematu. Przygotowanie świąt bez mięsa wcale nie byłoby największym wyzwaniem, moglibyśmy pójść w rozważania o dysproporcji cen skupu warzyw do marż pośredników albo dojść do wniosku by jeść absolutne minimum bo produkcja jakiejkolwiek żywności zużywa ogromne ilości wody.

      Wolę potraktować sprawę tak: jeśli możemy zrobić fajne warzywne dania to je robimy i nie bawimy się w etykietki. W listopadzie w Krytyce były warsztaty z Kolektywem Samo Dobro - naprawdę konkrety i  mam nadzieję że teraz będzie podobnie. Świetne pasty warzywne, eh to pesto z zielonej pietruszki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz