Dziś na stronie Krytyki Politycznej pojawiły się informacje o festiwalu ŚwiEtycznie.
PROGRAM FESTIWALU ŚwiEtycznie, czyli etycznie o świętach
13 GRUDNIA, SOBOTA
12.00 WARSZTATY z recyklingowego robienia prezentów, ozdób choinkowych i dekoracyjnych
Prowadzenie: Doris Skowrońska
15.00 WEGELUNCH o kuchni wegańskiej z przepisami i degustacją
Prowadzenie: Daniel Jaroć (Avocado)
16.00 WARSZTATY o żywności ekologicznej, mieleniu ziarna i pieczeniu chleba
Prowadzenie: Małgorzata Meller (Marchewkowa Rewolucja)
17.00 WARSZTATY z wykrajania świątecznych pierników
Prowadzenie: Anna Kumkowska
Tel. 58 304 75 22 w godzinach 13 – 17
Warsztaty jedzeniowe prowadzą osoby, które mają dużo do powiedzenia o odżywianiu. No to ja opowiem trochę o tym co robią.
Partnerem festiwalu jest bistro Avocado. Daniel Jaroć
stworzył to miejsce razem z żoną i spędza godziny w avocadowej kuchni. Podczas WEGELUNCHU będzie można poznać jego spojrzenie na żywność wegańską. A więcej o Avocado w majowym poście .
www.facebook.com/avocadoveganbistro
Małgorzata Meller www.facebook.com/marchewkowarewolucja
Dwie marchewkowe rozmowy w audycji Kawałek Świata i Herbata.
Małgorzata Meller szuka w pokrzywach ZSRR
Marchewka z rynku jest bardziej najlepiej słuchać od 01:40 bo wcześniej jest tylko muzyka
W opisie festiwalu na stronie Krytyki jest mowa o stole zastawiony j e d y n i e etycznym jedzeniem. To takie zero jedynkowe potraktowanie tematu. Przygotowanie świąt bez mięsa wcale nie byłoby największym wyzwaniem, moglibyśmy pójść w rozważania o dysproporcji cen skupu warzyw do marż pośredników albo dojść do wniosku by jeść absolutne minimum bo produkcja jakiejkolwiek żywności zużywa ogromne ilości wody.
Wolę potraktować sprawę tak: jeśli możemy zrobić fajne warzywne dania to je robimy i nie bawimy się w etykietki. W listopadzie w Krytyce były warsztaty z Kolektywem Samo Dobro - naprawdę konkrety i mam nadzieję że teraz będzie podobnie. Świetne pasty warzywne, eh to pesto z zielonej pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz