Kumpir
to nic innego jak duży pieczony, faszerowany ziemniak, którego zawartość miesza
się na gorąco z serem i masłem (wg uznania) i dodaje różnego rodzaju składniki,
w zależności od upodobań smakosza. Tradycyjnie, ilość dodatków standardowych,
które można kupić na tureckich ulicach waha się w granicach 10. Głównie jest to
rosyjska sałatka (czyli nasza tradycyjna warzywna sałatka z majonezem),
kukurydza, ogórki, kiełbasa, sałatka włoska, oliwki, pieczarki i sosy.
Kto
jednak pragnie zasmakować iście królewskich kumpirów z kurkami, krewetkami,
łososiem, brokułami w sosie serowym, a nawet gdańskimi śledziami czy kawiorem
(!) serdecznie polecamy gdański Bar pod
Rybą. Będziecie mieli okazję uraczyć Wasze podniebienia ponad 40 rodzajami
pieczonych ziemniaków, które bar ma w swojej ofercie. Do tego wybór sosów, zarówno
dla degustatorów łagodnych, jak i ostrzejszych smaków dopełni smak tej prostej,
ale jakże pysznej potrawy.
Dawniej
bar mieścił się na Długim Targu, teraz z powodzeniem funkcjonuje na
ul. Piwnej, gdzie nie tylko turyści kuszeni są zapachem pieczonych
ziemniaków, który unosi się w okolicy. Również mieszkańcy Gdańska chętnie zaglądają
do staropolskiego wnętrza baru, gdzie jako dodatku do popularnego ziemniaka
można napić się ‘żywego” piwa z pomorskiego browaru Amber. W ciepłe dni
faszerowaną pyrę można ze smakiem zjeść również na świeżym powietrzu w ogródku
przed barem.
Polecamy!
Bardzo ciekawa potrawa, jak będę w Gdańsku muszę spróbować. Polecam także https://bedietcatering.pl/gdansk/. Zdrowe porcjowane posiłki z dostawą
OdpowiedzUsuń