expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Łączna liczba wyświetleń

piątek, 3 maja 2013

GDZIE ZJEŚĆ SMACZNY TURECKI KUMPIR JEŚLI NIE W GDAŃSKU:)



Kumpir to nic innego jak duży pieczony, faszerowany ziemniak, którego zawartość miesza się na gorąco z serem i masłem (wg uznania) i dodaje różnego rodzaju składniki, w zależności od upodobań smakosza. Tradycyjnie, ilość dodatków standardowych, które można kupić na tureckich ulicach waha się w granicach 10. Głównie jest to rosyjska sałatka (czyli nasza tradycyjna warzywna sałatka z majonezem), kukurydza, ogórki, kiełbasa, sałatka włoska, oliwki, pieczarki i sosy.
Kto jednak pragnie zasmakować iście królewskich kumpirów z kurkami, krewetkami, łososiem, brokułami w sosie serowym, a nawet gdańskimi śledziami czy kawiorem (!) serdecznie polecamy gdański Bar pod Rybą. Będziecie mieli okazję uraczyć Wasze podniebienia ponad 40 rodzajami pieczonych ziemniaków, które bar ma w swojej ofercie. Do tego wybór sosów, zarówno dla degustatorów łagodnych, jak i ostrzejszych smaków dopełni smak tej prostej, ale jakże pysznej potrawy.


Dawniej bar mieścił się na Długim Targu, teraz z powodzeniem funkcjonuje na ul. Piwnej, gdzie nie tylko turyści kuszeni są zapachem pieczonych ziemniaków, który unosi się w okolicy. Również mieszkańcy Gdańska chętnie zaglądają do staropolskiego wnętrza baru, gdzie jako dodatku do popularnego ziemniaka można napić się ‘żywego” piwa z pomorskiego browaru Amber. W ciepłe dni faszerowaną pyrę można ze smakiem zjeść również na świeżym powietrzu w ogródku przed barem.
Polecamy!

1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawa potrawa, jak będę w Gdańsku muszę spróbować. Polecam także https://bedietcatering.pl/gdansk/. Zdrowe porcjowane posiłki z dostawą

    OdpowiedzUsuń